Her er vores guide til, hvordan du bedst passer på dine dyner.
Som udgangspunkt bør du altid:
- Vask din dyne hvert halve år eller oftere ved behov.
- Følg altid vaskeanvisningerne på din dyne.
- Brug det anviste vaskeprogram og det rette vaskemiddel.
- Tør altid din dyne i tørretumbler ved lav temperatur, med tennisbolde for at forhindre sammenklumpning af fyldet.
- Sørg for, at din dyne er HELT tør inden brug.
- Hvis du lider af husstøvallergi, bør du vaske din dyne ved 60 grader mindst fire gange om året og skifte sengetøj mindst hver anden uge.
Hvorfor du bør vaske din dyne
Du bør vaske din dyne for at få vasket den fri for husstøvmider og bakterier. Astma og allergiforbundet anbefaler, at du vasker din dyne cirka hver 4-6 måned. Indeholder din dyne dun eller anden naturfyld bør du maksimalt vaske denne 2 gange om året. Har du brug for at vaske oftere end dette eksempelvis, hvis du lider af allergi, bør du overveje en fiberdyne, da den kan holde til hyppigere vaske end en dundyne.
Undtagelserne er edderdunsdyner og ulddyner, der som udgangspunkt slet ikke skal vaskes, spildes der på dynen bør du med en edderdunsdyne tage den på renseri, og lade professionelle klarer jobbet. En ulddyne indeholder naturlig lanolin, som er selvrensende. Lugter den kan du hænge den udenfor, når duggen falder, på badeværelset, når du går i bad eller ligge den i fryseren et døgn tid. Er der tale om pletter på ulddynen bør du vaske den ved skånevask i maskinen og derefter hænge den ud til tørre.
Vask af din dyne?
Du bør altid læse vaskeanvisningen på din dyne, da denne kan være af et blandings materiale, som kræver særlige hensyn.
Når du skal vaske din dundyne, er det vigtigt at benytte en vaskemaskine med en kapacitet på minimum 7 kg. Brug altid et dunvaskemiddel uden enzymer, da enzymer kan beskadige dunene, af samme årsag bør du aldrig benytte skyllemiddel. Du bør kun vaske en enkeltdyne ad gangen ved 60 grader for at slå husstøvmider ihjel. Sæt maskinen til lav centrifugering. Det anbefales, at du benytter et vaskeri til vask af dobbeltdyner.
Tørring af din dyne – kan tage op til 5-7 timer
Som udgangspunkt, så SKAL din dyne i tørretumbleren direkte efter vask – dette gælder alle typer af dyner medmindre andet fremgår af vaskeanvisningen på dynen. Tørretumbleren skal minimum have en 8 kilos kapacitet, da der skal være plads til at dunene kan folde sig helt ud. Temperaturen på tørretumbleren bør være maksimalt 60 grader, da højere temperaturer kan beskadige dunenes naturlige fedtlag, og derved isoleringsevnen. Vedlæg tunge tørringsbolde eller tennisbolde i tromlen, så dunene kan bankes luftige igen. For hvert 20 min. Bør du tage dynen ud og ryste den, for at sikrer en jævn fordeling af fyldet.
Nyere tørretumblere har ofte en indbygget sensor, der måler fugten i tøjet og stopper med at tørre, når den ikke længere måler fugt på overfladen. Selvom dynens overflade virker tør, er den det ikke nødvendigvis indeni, og derfor bør du snyde tørretumbleren ved at lægge et vådt håndklæde eller viskestykke ind i maskinen, så den fortsætter tørringen.
Er du i tvivl om din dyne er helt tør – det kan være en god idé at veje din dynen inden og igen efter vask. Grunden til at det er vigtigt, at din dyne er helt tør, er til dels, at fyldet kan mugne, men også at husstøvmider trives ekstra godt i fugtige omgivelser. Din dyne bør som tommelfingerregel veje cirka det samme ved begge målinger. Når tørringen er afsluttet, og dynen er helt tør, kan du med fordel lægge din dyne udenfor i skyggen og du får en hel lækker og frisk dyne for natten.
TIP!
Når din krop afgiver fugt og sved om natten, absorberer dundyner automatiske en del af denne fugt, derfor vil en tørretumbling i nogle timer uden indledende vask gøre underværker for din dynes luftighed.
Sollys skader din dundyne
Det er en god idé fra tid til anden at lade din dyne komme af med nattens fugt ved at hænge din dyne udenfor om morgenen, efter du er stået op. Du skal dog være opmærksom på at dundyner eller dyner med anden type naturfyld ikke kan tåle direkte sollys. Varmen fra solens stråler, udtørrer dunene og beskadiger derved dynens naturlige isoleringsevne. Dyner med andre typer fyld vil våret kunne blive mørknet eller få huller af direkte sollys.
Pas godt på din nye dyne
Ønsker du at passe godt på din dyne, og undlade unødigt slid på den, så bør du være forsigtig, hvis du ryster din dyne, og holde den på langs, mens du ryster. Voldsomme rystninger eller bankninger kan beskadige dynens kamre eller fyld. Følger du de gode tips og råd til pleje og vask af din dyne, vil du kunne have glæde af den i mange år. Som udgangspunkt bør du udskifte din dundyne efter 5-10 år. Er du i tvivl om det er tid til en udskiftning, så kan du tjekke efter ved:
- Se på stoffets farve. Er det gået fra hvidt til gult, kan det indikere, at det er tid til en udskiftning.
- Har du vasket og tørretumblet din dyne efter forskrifterne, og er den stadig helt klumpet og flad, så er det tid til en ny.
- Drysser der fjer ud, når du skifter sengetøj, kan det være fordi, der er huller i dynen eller stoffet er mørnet, så er det tid til en ny dyne.
Har du spørgsmål til vedligehold af din dyne eller til, hvilken ny dyne du skal vælge, så rådgiver vi dig gerne.